Skupni informator EMN in Rdečega križa zagotavlja pregled smernic in usposabljanj držav članic in držav opazovalk EMN o zgodnjem odkrivanju in prepoznavanju žrtev mučenja in/ali slabega ravnanja v postopkih mednarodne zaščite. V njem so opisani postopkovni zaščitni ukrepi in smernice za azilne organe, kadar zahtevajo medicinsko-pravno dokumentacijo v prošnjah za mednarodno zaščito, ter podrobno opisane prakse za prepoznavanje žrtev med upravičenci do začasne zaščite za zagotavljanje zdravstvene oskrbe v skladu z direktivo o začasni zaščiti.

V okviru postopkov mednarodne zaščite so pristojni organi v večini držav članic in držav opazovalk EMN deležni splošnega usposabljanja v okviru nacionalnih programov ali posebnih srečanj, da bi zagotovili zgodnje odkrivanje žrtev mučenja. Medicinskopravna dokumentacija je lahko pomemben dokaz za njihovo mučenje in/ali slabo ravnanje. Običajno jo za vsak primer posebej zahtevajo delavci, ki obravnavajo primere, in je ključna za podporo zahtevkom ter dostop do zdravljenja in rehabilitacije.

Ključni izzivi v teh postopkih so ustvarjanje varnega okolja in ustreznih pogojev, v katerih lahko žrtve prijavijo svoje izkušnje in ocenijo svoje zahtevke. Dobre prakse, o katerih so poročale države članice in opazovalke EMN, vključujejo spodbujanje sodelovanja med deležniki, spodbujanje postopkov, ki upoštevajo različne potrebe, in krepitev izmenjave informacij v podporo žrtvam.

Prepoznavanje žrtev mučenja med upravičenci do začasne zaščite je še posebej zahtevno, ker ni uradnega postopka prijave, v katerem bi organi lahko prepoznali in odkrili žrtve mučenja in/ali slabega ravnanja. Vendar so nekatere države članice in opazovalke EMN uvedle protokole, specializirane centre, ki zagotavljajo prilagojene zdravstvene storitve, in začele kampanje ozaveščanja, da bi spodbudile samoprijavo.

 

thumbnail of EMN_INFORM_Victims-of-torture